Askøy Sportsdykkerklubb

Kom og dykk med oss!

Velkommen til Askøy Sportsdykkerklubb. Vi ønsker å fremme et aktivt og sikkert dykkemiljø på Askøy. Klubben ble stiftet 01. januar 1979, og er tilknyttet Norges Dykkeforbund (NDF). 

Klubbtur til Bømlo 2017

Nok  en gang ble det tur til Bømlo Sportsdykkere sitt fantastiske anlegg på Finnås. Denne gangen var det fem dykkere som ble med. De tre første som kom ned fikk til slutt tilgang på båt og fikk seg et greit dykk ikke langt fra klubbhuset. Dette resulterte i litt fangst til morgendagens fiskesuppe. Denne kvelden ble det imidlertid enkel servering med et par grandis og stekte pølser. Rett og slett skikkelig guttemat. 

Grytidlig lørdag morgen, etter en kraftig frokost var vi på ny i båten. Det var kraftige dønninger fra havet så vi valgte en forholdsvis rolig vik litt innenfor. Klokken 10 var første pulje i vannet ved Lykling. Her var det sandbunn, vegg og store steiner. Veldig variert og flott plass med andre ord. Tre spøkelsesteiner ble også hentet opp fra havbunnen.

Lørdagens ettermiddagsdykk ble lagt til Langestraumen godt innaskjærs. Vi bommet som vanlig litt på strømmen, men begge puljene fikk seg et fint dykk gjennom. Gruppe to kunne glede seg over skikkelig tivolidykking da de dro igjennom hele tre ganger. Middag i dag ble en base fra Toro ispedd reker, selvfanget kamskjell og trollkrabbeklør faktisk.

Søndag morgen var det strålende vær, men fremdeles for mye dønninger til å dra helt i havet. Valget ble derfor å dykke like innenfor Pålsholmen som ligger nesten helt i havgapet. De to puljene fikk helt forskjellige forhold. Pulje en stort sett sandbunn, mens pulje to fikk vegg, sand og noe kupert tareskog. Også i dag ble det tatt opp spøkelsesteiner. Totalt fem på helgen.

Alt i alt en meget vellykket tur også i år.

 

 

 

På spøkelsesjakt i Davangervågen!

Strålende vær på årets første klubbdykk.

Årets første klubbdykk ble gjort under strålende forhold både over og under vann. Kvikksølvet viste -2 grader og solen skinte fra skyfri himmel. Det lå ann til å bli en fin dag på sjøen i klubbens Buster L.

 

Båtfører Erlend kjørte tre dykkere ut til Kalvøysundet mellom Kalvøyna og Agnesholmane ytterst i Davangervågen på Askøy. 

Det var minst like bra forhold under vann, som på overflaten. Med upåklagelig sikt og med 10 grader celsius på noen og 20 meters dyp. Dykkeplassen hadde en flott vegg, fint dekorert med dødmannshånd (Alcyonium digitatum) og sekkedyr/sjøpung.

Som vanlig for årstiden så var det ikke akkurat en overflod av fisk, men vi så en god del blåstål og rødnebb, samt et par godt voksne eksemplarer av grønngylt. Vi møtte også noen lyr og et par digre taskekrabber. 

Målet for dykket var å finne såkalte spøkelsesteiner, dvs. teiner som har blitt forlatt på bunnen. Mange av disse fangstredskapene fortsetter jobben sin, selv om ingen plukker dem opp. Ønsket er derfor at disse redskapene taes opp og destrueres. Sparebankstiftelsen DNB har donert midler til Norges Dykkerforbund for å sette i gang en nasjonal dugnad for å få fjernet så mange som mulig av disse spøkelsesredskapene. Gullroten er at det doneres kr. 400,- til dykkerklubben per fangstredskap som hentes opp fra dypet.

Hvert funn skal dokumenteres og et skjema skal sendes til NDF for registrering. Forbundet sender så rapportene videre til Havforskningsinstituttet, som i samarbeid med Fiskeridirektoratet har et prosjekt hvor de skal se på omfanget av tapte teiner, effektene av «spøkelsesfisket».

Dagens fangst ble på tre spøkelsesteiner, som alle ble dokumentert før de ble tatt med opp i dykkerbåten. Da ble det litt renere på bunnen i Davangervågen, og disse fangstredskapene skal ikke fange flere dyr..

Se videoene fra klubbdykket.

Video av Morten Gjellestad

Video av Thomas Marcussen

Hva skjuler seg i Sørfjordens mørke dyp?

For å svare på spørsmålet først som sist:

Ingenting.

Jeg hadde fått et hett tips om hvor det skulle være mye pigghå nå på vinterstid. For å ikke dra med oss hele klubben på bomtur var vi to som skulle prøve lykken. Plutselig var vi fire. Flott med selskap. Det var første søndag i advent, fire grader og litt sludd i luften. Joda det var vinter så de måtte være her. Jeg hadde nesten ikke sovet hele natten og var spent som et barn på julaften.

Plassen het Staveneset like før Vaksdal. En ulovlig u-sving førte oss inn på en nedlagt jernbanelinje som noen med dårlig humor nå kalte vei. Merket med "ferdsel på eget ansvar".

Tyve minutter etter at vi hadde entret vannet så vi våre to første fisk. En blåstål og en rødnebb. Kanskje et gammelt ektepar. Utover dette så vi (jeg) kun en passe stor flyndre, noen pene anemoner og syv tusen kråkeboller.

Stemningen var likevel god etter dykket og det ble kaffi og noe hjemmebakst på alle sammen. Det er viktig å ikke gi opp så det blir nok en tur til ut på nyåret en gang